Autèntic esperit faller!

Història

Aquesta es una història que amaga moltes histories, La història d’un vaixell que encara que bufe el vent en contra, salpa cada any, amb nous objectius, nous tripulants i amb les il·lusions renovades, però amb el mateix entusiasme que la primera vegada va eixir a navegar, es la història d’obres d’art que de forma premeditada acaben cada any devorades per les flames, aquesta, es una història plena de passió, emoció i amor per la festa, aquesta es una història que cada dia creix, es la història de la nostra comissió.

Fou pel mes d’abril de l’any de l’any 1977 quant un grup d’amics pensaren en formar una comissió diferent, capaç d’oferir al mon faller una identitat pròpia i innovadora i que va trencar rotundament amb tot el que s’establia fins aquells moments en la cultura fallera.

Un nou concepte de falla que portà al capdavant un home molt especial per a nosaltres, un home que ens ensenyà que les falles eren alguna cosa mes que el monument, per a molts, el faller mes important i influent que ha tingut la historia de les falles a Silla, ell es el nostre President Honorífic, VICENT MARTINEZ I MENGUAL.

Aquest projecte utòpic, avui en dia s’ha convertit un referent de la festa fallera, el col•lectiu més nombrós de Silla arribant a xifres de 509 fallers convertint-se en una de les comissions mes nombroses de l’horta i plenant de noticies mitjans de comunicació com Radio, premsa i Televisió.

Gent, que com ja sabeu, va lluitar de valent els primers anys per a que avui pugem lluir amb orgull la nostra vestimenta, ja que la brusa negra de l’horta no era ben vista en els estaments fallers Avui, amb la cara ben alta, podem dir que el temps ens ha donat la raó i encara que els inicis van ser molt durs, mirant el present i el futur de la comissió, estem segurs que valgué la pena.

Fallers i falleres que a dia de hui continuen treballant en una comissió que fa història, que barreja tradició i modernitat, que conserva amb orgull la seua indumentària, que participa activament a les festes del nostre poble, i col•labora en diverses activitats que ajuden a recuperar la memòria i tradició de la nostra terra.

Un exemple clar, de la defensa de la nostra cultura i la nostra llengua, es el nostre llibret, una publicació anual que inicialment sols contenia l’explicació de les falles que planten i els seus esbossos, les fotos de les falleres majors, el llistat de fallers, els components de la junta directiva i altres informacions sobre l’exercici faller en curs. Però que durant els últims exercicis fallers l’hem convertit en un referent literari de la festa fallera, aplicant a les publicacions de la comissió la mateixa fórmula que portem a terme amb els monuments i altres activitats, fet que ens han atorgat l’etiqueta de ser la falla amb mes prestigi de tota Valencia, aconseguint els últims anys importats premis a la promoció de l’ús del valencià, que atorga la Generalitat Valenciana.

Segur que molts de vosaltres heu anat creixent en companyia de la nostra comissió i ara, us venen a la memòria alguns llibrets de falla, i amb ells, alguns monuments. Recordeu tots els llocs on hem arribat a plantar el monument? La Font de la Bascula, la replaceta, l’encreuament del carrer llauradors i carrer del Port i finalment a la Pista de Silla…

Per que si d’alguna cosa estem especialment orgullosos els fallers del Port es dels monuments que hem plantat al nostre poble, sempre intentant superar-nos any, rere any i aconseguint en nombroses ocasions els primers premis convertint-nos així en la Falla de Silla que més primers premis ha obtés.

D’això i de l’esforç i treball realitzat fins ara pels fallers i falleres i simpatizants, ja que gràcies a ells tenim el nostre casal faller, un casal fet taulell a taulell pels homes i dones de la comissió. Per això, ens agradaria donar les gracies a tots els que al llarg de la nostra historia heu treballat de valent per fer gran aquesta comissió y en especial a aquells que ja no es troben amb nosaltres, que ens han anat deixant per el camí, perquè sabem que allà on estiguin porten a l’anima l’escut de la nostra volguda comissió. A tots ells gracies, per des d’allà dalt vetlar per a que el nostre vaixell no deixe de surar ni dos dits, no s’enfonse el mes mínim, gracies per trasmitir-nos la vostra força, estima i voler.

facebooktwitterpinterest